April 25, 2016

Cara Mudah dan Selamat Upgrade Android Marshmallow

Assalam and Hi! Wah sudah lama tidak menulis sini lol. so hari ni just nak share sikit pasal something yang kita akan buat 6 bulan sekali or setahun sekali (kira macam tab atau reminder la nih) haha.

Okey setiap orang ada henfon, even budak2 pun ada, dah maju dah skg dan semestinya smartfon punya. Peranti tak kiralah tablet atau hp mesti ada OS iaitu Android atau iOS utk apple produk. Since aku pakai Sony Xperia Z3 dan Android-os based, so post ni dishare utk pengguna android SONY Samsung Asus Lenovo Xiaomi etc, ipong user sorry lah hehe pun begitu boleh amik rujukan kuikui

Namun tak semua henfon/tablet ada kemudahan atau mampu atau diberikan fail update untuk upgrade android os mereka ke system yang lebih baharu (hanya peranti tertentu saja dan selalunya mid-range to high end produk).

Pabila notifikasi masuk "Xperia system update", then itu bermaksud henfon kita sudah menerima dan bersedia untuk muat turun fail update yang baru. maka bermulalah party pasang baju baru henfon lol

Persediaan sebelum Upgrade Android System

1. Step pertama pergi Setting > About Phone (bahagian paling bawah) > Software Update
    pastu jumpa file yang perlu didownload. maka download lah fail tersebut yang bersaiz
    besar, contoh gambar dibawah. Pastikan bateri penuh atau minima 60% kalau tak, caslah


2. Sambil download, buat backup semua data dan fail yang ada dalam internal memory
    Contacts - pastikan semua Contact details dah dicopy ke sim kad atau yang lagi bagus sync
                    terus ke akaun gmail
    Gambar - Cut dan Move semua fail gambar yang anda rasa cantek dan berguna ke SD
                   card
. Lokasi yang selalu ada gambar adalah di folder DCIM, blutooth,
                   download, Facebook messenger, Pictures dan aplikasi seperti Picsart Snapseed
                   Telegram ( Whatsapp macamana - ok itu lain hal pula kita kaji lepas ni)
    Fail lain - lagu mp3, video, dokumen etc - yes pindah semua ke SD card. kalau
                   boleh rename nama folder asalnya di internal dan bagi sama nama folder di SD
                   card. part ni ikut suka hatilah

3. Kali ni backup aplikasi pula. Ok listkan semua aplikasi yang biasa dan masih mahu guna
    (tulis dikertas A4) dari A to Z. Memudahkan lepas siap upgrade nanti.

4. Whatsapp (hati setiap henpon haha) - mestilah takut kehilangan data whatsapp kan. ok
    mudah saja backupnya, rujuk gambar dibawah. klik BACK UP dan tunggu sampai habis,
    maka siap dan tak perlu risau kehilangan data conversation dengan orang tersayang atau
    customer tercinta lol.
    Aplikasi media sosial lain (telegram line viber etc) tak pasti pula kalau ada auto backup
    macam whatsapp, kalau tiada maka terpaksa guna manual backup (screenshot
    conversation yg penting) dan save ke SD Card.


5. Bila dah siap download fail update, pindahkan folder recovery dari internal memory
    ke SD card.

6. Setelah yakin backup semua fail penting, pergi ke Setting > Backup & Reset > Factory
    data reset > klik RESET PHONE > ERASE EVERYTHING . ok kenapa perlu factory
    data reset pulak? ni sebab kita nak elakkan masalah hardware tak functional 100% dan
    dapatkan performance terbaik lepas upgrade.

7. Yes dah siap factory reset, henpon dah kosong suci bersih macam baru kita beli kat kedai
    semalam. Pergi ke Setting > Apps dan uninstall semua apps yang kita rasa tak guna pon
    contoh macam Akazoo amende ar lol. Ni untuk mencepatkan proses upgrading

Install/Upgrade Android System yang baru (Lollipop/Mashmallow)

1. Cut folder recovery di SD Card dan move ke internal memory.

2. Pergi ke Setting > About Phone > Software update klik Refresh dan Xperia system update
    sudah sedia untuk di install. Klik install

3. So dalam masa 10 minit dia siap yeay system baru punya, lagi cantik dan menawan. Check
    info versi Android anda untuk pastikan. Setting > About Phone.
    Saya punya Android 6.0.1 kau hado?


4. Dah siap, pergi ke Setting > Accounts > klik Add account > klik Google > masukkan lah
    details

5. ke Play store, maka install semua aplikasi yang dingini, paling penting whatsapp dan ambil
    balik backup data, siap!

August 28, 2013

status sekarang!

its been a while, 4 months already since last post. lol.

well, the main concern for me right now is to get a job. a real and stable one. dont know if i can describe myself today as a suri rumah sepenuh masa or just in honeymoon period with my ownself. after graduating from UNI life since last 2nd August, now I am free to do whatever I want as long I can get something to eat and better place to stay which of coz at home.

yeah, still stuck here in Perlis. most of me friends already driven their career in Key El, which I suppose to be there right now. however, I feel like someone or something had stapler my butt in this so-called paradise. not sure how many days I could stay here, or should be here. its all about choosing the right choice. sometimes my heart roaring want to go, but the other part of me keep it cool to stay for a while enjoy the holiday before striving for the future. nevermind, I've make up my mind already.

* just finished my photoshoping thing. this is the punca I came here and start writing entry. maybe want to show off. lol. seems legit

football match cover between my favourite club and its rival. the most awesome thing you can watch in TV. :D

sometimes I am a little a bit worry, nervous, anxious, upset, jealous, feel uneasy or whatever. thinking about the future.. haha, mostly because looking at my friends experience, some of them already working with so-called big company that make them earn enough money to begin their true life. but me, still stuck in here waiting for moon to fall down in front of my eyes. lol (hope you guys can understand it).

and then I say: hey please stop. I shouldnt compare too much about everything. shouldnt worry too much or think bad about it. relax, it is still a long journey. there must be something prepared for each of us as promised by Him. I just have to wait for a certain amount of time and absolutely got to make effort for that. as long as I am doing the obligatory thing, improve myself in and out. everything will be just fine.

meanwhile, it is a nasty thing that happen to our Muslim's sisters and brothers in Mesir and Syria. lets pray to them for their safety and wellness. show our best support through facebook or whatever social media which are telling or giving the latest news about their situation.

one of the best moment which I rasa #respect when a boy able to read Holy Al-Quran while he was already injured, sakit tau! insyaallah, setiap hari mesti baca Al-Quran!!!

video
ya Allah..malunya kami,
dalam kesenangan,
dalam kesihatan tubuh badan,
dalam kesenangan kewangan,
dalam serba cukup..dalam serba cerah dengan lampu yang banyak.
tapi kami tidak mampu membuka mushaf Quran , membaca kalam Mu ya Allah..kami menzalimi diri kami sendiri.

May 14, 2013

inside story ; bekas nasi goreng Amira




Begini kisahnya..waktu rehat di sekolah anak saya akan makan bekal yang dibawa dari rumah, makan bersama-sama kawannya Amira (bukan nama sebenar) di kantin sekolah. Anak saya selalunya akan bawa nasi goreng dan Amira selalunya bawak roti kosong 2 keping yang dibungkus dalam plastik. Roti itu dia akan cicah dengan air sirap yang dia bawa dari rumah.

Itulah rutin bekalan harian yang di bawa oleh Amira setiap hari. Anak saya pun selalunya memang bawa nasi goreng ler coz itu memang peberet dia.. Amira memang suka sangat makan nasi goreng tu dan anak saya tak kisah untuk berkongsi nasi tu..dia memang hari-hari bagi Amira makan nasi goreng tu..Mungkin Amira dah jemu agaknya coz hari2 bawak roti kosong jer cicah air sirap...

Suatu hari..anak saya bersuara kepada Amira..Mira..aku teringin nak makan nasi goreng ko..ko asyik bawak roti jer..apa kata esok kita bawak nasi goreng sama-sama nak.. Nanti kita makan tukar-tukar kat kantin..

Amira termenung..nampak muka dia macam tak sedap.. Alahh..tak nak lah..nasi goreng aku tak sedap lah..ko mesti tak nak makan nanti..Alahhh..ko bawak jer..ko belum bawak, ko dah kata nasi goreng ko tak sedap..ko bawak je lah..mesti sedap punya..

Ok lah..ko punya pasal..esok aku bawak ya..aku bawak nasi goreng special utk ko..Yeeaaahhh..anak saya suka sangat coz Amira setuju nak bawak nasi goreng esok..

Sampai di rumah..malam hari sebelum tidor..Amira cakap kat mak dia yang esok dia nak bawak bekal nasi goreng..dia tak mahu bawak roti kosong 2 keping tu.. Makkk..boleh tak esok Mira nak bawak bekal nasi goreng..?? Mak Mira terkejut..apa sayang..?? Esok Mira nak bawak nasi goreng..? Kenapa? Esok Mira ada jamuan ker..??

Nasi goreng apa yang mak nak buat? Tak ada rencah untuk mak buat nasi goreng esok..Mira bawak roti je lah..Alahh..mak..boleh lah..tak payah bubuh rencah pun tak apa..mak taruk telur je pun dah ok..

Ya lah..baik lah..esok mak buat nasi goreng untuk Mira ya..telur pun tinggal sebijik jer tau..dah malam-malam buta ni mana nak carik telur..bawang pun dah habis tu..tak per lah..mana yang ada je lah..

Keesokkannya dalam dalam kelas..anak saya tanya Mira..Mira ko bawak nasik goreng tak..? Aku bawak ni..Mira senyum..

Ko bawak tak Mira..? Bawak ler...aku bawak..kan semalam dah janji..

Ok..cayalah..tak sabar nak makan nasi goreng ko Mira oiii..

Kul 10.00 pagi loceng rehat bunyi..mereka berdua berlari ke kantin..nak tukar-tukar nasi goreng..
Sampai di kantin..Mira ko nak air tak? Hari ni aku belanja ko air..ko nak air apa? Aku belikan..

Alah..tak kisah..air apa-apa pun tak apa..aku minum jer..

Alahhh..Mira..kenapa ko tak buka bekal lagi ni..ko duk diam jer kat situ apasal? ya lah..aku tunggu ko datang bawak air ler..kita buka bekal sama-sama..

ooo..ya ker..jom jom kita buka bekal..

Amira pun keluarkan 'bekas' nasi goreng dia dari dalam beg plastik..Mata anak saya tidak berkelip..

Amira mana nasi goreng ko? Ko bawa apa ni..? Ni lah nasi goreng aku..ko buka je lah..

Tuan/Puan nak tau..? Nasi Goreng tu diletakkan dalam bekas sabun Axion pencuci pinggan cap Lemon..warna kuning bekas tu..

Amira..kenapa ko letak nasi goreng dalam bekas Axion ni..? Mak ko tak marah ker..? Tak rasa sabun ke nanti..?

Tak lah..mak yang bubuh dalam bekas tu..kat rumah aku mana ada tupperware macam ko..memang kami pakai balik bekas sabun tu...standard lah..kami memang dah biasa macam ni..

Air mata anak saya mula bergenang..tunggu masa untuk tumpah..

Mira..kenapa ko tak cakap yang ko tak der bekas untuk bawak nasi ni..aku boleh bagi ko bekas..kenapa ko tak cerita dengan aku Mira..ko ni kan..

Mira tunduk..tolong jangan nangis boleh tak..? Semalam ko yang cakap ko nak makan sangat nasi goreng aku kan? Sekarang aku dah bawak apasal ko nangis plak..?? Makan je lah..

Mira..aku rasa bersalah sangat coz menyusahkan ko..tak pe lah Mira jom kita makan..ko makan nasik goreng aku ya..aku nak rasa nasi goreng ko..

Ehhh..tak per..tak per..ko makan jer nasik goreng ko..nasi goreng aku tak sedap..bubuh dalam bekas sabun plak tu..

Mira..jgn ckp mcm tu..bak sini aku rasa nasi goreng ko..ya..lah..rasa sesudu jer..kompom tak sedap tu..

Anak saya pun makan rasa sesudu..memang betul pun..tak sedap..nasi goreng Amira putih meleset..tak der rencah..tak der rasa pun..tawar jer..tapi anak saya tak kisah..dia tak komplen pun..

Cuma masa Mira suap nasi goreng tu..air mata dia plak berlinang..anak saya tanya knp ko nangis..dia cakap tak ada aper..tak per lah..kita makan je lah..

Semasa anak saya cerita kisah ini kepada saya..saya menangis..tapi saya tidak menagis semasa itu..saya tidak mahu menangis di depan anak saya..Saya kuatkan semangat untuk mendengar cerita dia sampai habis..

Selesai anak saya bercerita..saya cakap kat anak saya..esok bawak bekas tupperware kat dapur tu..bagi kat Amira ya..cakap kat Amira bekas ni hadiah dari keluarga kita..

Then saya bangun terus keluar tengok-tengok kereta..sebenarnya bukan saya tengok kereta..saya menangis semahunya kat tepi keta tu..tak sangka sangat..di zaman moden ni..masih ada lagi anak-anak kita yang hidup menderita..sedih dan sayu hati ni..

Kepada orang kaya di luar sana..ingatlah..dalam kemewahan yang kamu kecapi sekarang ni..ada saudara kita yang hidup dalam keadaan memilukan..

Saya berdoa kepada Allah..agar semua orang yang tidak berkemampuan ini di murahkan rezeki oleh Allah dan ditabahkan hati mereka dalam menghadapi segala dugaan..Aminnn..

Semoga kisah ini boleh celik kan mata kita..

|| refleksi : syukur3, bertuahnya kita yang cukup serba serbi. semoga kita dapat convertkan kesyukuran kepada amalan2 yang soleh yang berterusan. aminn.

January 17, 2013

baru sampai dan tidak sama.


tanggal 12 bulan ni aku terbang dari alosta ke kl pastu kl ke tawau. mula bertolak dari 5.30 pagi. sampai pukul 8 malam. mula tu smooth ja. masa mau board di lcct tu yang lucu2 sikit. ada 1 barang tu kotak blender, dalamnya ada blender sama kain kasi sumbat satu kali, terus abg tu ndak bagi masuk bila tengok kotak  blender (dia suruh pi scan). disebabkan masa dah lewat jadi alang2 tipu sunat kata kain saja dalam tu. oke lepas!

next skali lagi bila scan barang dekat abang2 polis tu buat hal pulak. bekas simpan dompet enpon etc berbonding sekali dgn kotak blender. bising semua kakak polis yang jaga scanner tu. haha. aku gelak2 dalam hati. takut pun ada. sebab tekanan barang2 tu hampir mau memecahkan plastik kotak scanner itu. pelik2 ja. tak pernah dibuat orang. lol haha

sampai Tawau. i was like " Yeeeeeeay! akhirnya. lol. padahal kontrol2 macho. masuk dalam airpot dgn kotak blender. lol nasib baik ada bakul kertas converse sebagai cover. bila dengar orang2 Tawau bercakap2 dalam bahasa Tawau, rasa terubat hati. tersenyum sorang2. walaupun apa yang dibualkan itu none of my business. haha. best geng. sedap di rasa bila dengar. lepas ambil beg besar, keluar dari airpot mencari2 siapalah yg mau sambut aku ni. tengok2 abg ipar sorang ja. aduu, ndapalah. janji ada. haha terus disuruh lagi bawak kreta viva auto. first time, boleh tahan senangnya. haha

di rumah, boleh tahan jugaklah bestnya. yang penting banyak habiskan dgn parents terchenta. layan adik bongsu Ibon yang agak tut. kesian dia tidak dapat masuk Kolej Vokasional. abang iparku terpaksa guna kabel yang paling dalam untuk tolong dia. last choice dia mau call Dato' Taufiq katanya. memang tahap tinggi punya kawtim. harap2 dapatlah. amin. kekadang layan 2 orang anak menakan yang gemok gedempol yang tinggal di sebelah rumah. dapat hadiahkan diorangs patung Yaya BoboiBoy yang berharga RM17 dari padang besar cukup memadai aku rasa.

Selasa-15 haribulan : first time jejak bandar Tawau since Ogos 2011. ala sikit saja perubahannya. stesen bas sudah berubah. yang paling ketara suasananya agak muram sedikit. macam ada yang kurang. kurang meriah barangkali. dari raut2 wajah bangunan pun tampak usang. mungkinkah juga ketiadaan kawan2 lama menjadi punca kelemahan bandar. lol. sampai bandar, terus ke Komeng (pusat alatulis dan jualan buku), hadiahkan Ibon 2 buku soal-jawab matematik yang dia kurang fasih. then makan nasi lalap RM2 saja, lepastu pi kedai selipar, Flipper jugak pilihannya =.= beli sluar track satu lastly hantam ABC dgn murtabak jawa slrpsss.

hari ni baru la dapat ku ke mesjid solat isyak selepas beberapa kali ditanya dengan emak. lol. solat isyak 7.30 pm. dalam perjalanan terjumpa bro kecil memakai kopiah biru. tidak kenal, tapi dia seakan berminat menegurku.

bro kecil : salam bg. sambil angkat2 kening 2 kali.
aku : wasalam dek. sambut angkat2 kening jugak.
bro kecil : ndak pernah ku nampak ko bg. baru datang sini ka?
aku : iya dek, baru balik ni.
bro kecil : oo yaka? dari mana?
aku : dari u. sapa namamu? darjah berapa suda ko?
bro kecil : az namaku. anu bang, brenti sudah aku, ndak sekolah. (riak muka tiba2 muram sedikit)
aku : (buat2 paham - selalunya kalau berhenti sekolah konfom tiada surat kerakyatan) oo. bah, kerjaka? sama siapa ko tinggal?
bro kecil : ndakla, di rumah syak. sama abgku, mamakku dgn bapakku di kampung (Indon)..
aku : hanya mengangguk dan buat2 muka memahami. sambil bersama2 memasuki masjid..

ironinya, aku mau tamat sudah degree, tapi berbeza perjalanannya sudah terhenti di sekolah rendah. begini la realitinya disini. ramai yang datang dari jauh, cari makan. untuk budak2 pula, rasa kesian bila tidak sekolah. kalau Ibon paham kan bagus, patutnya dia belajar lagi sungguh2 sebab ramai lagi yang diluar sana tu tidak sama dengan nasib baik kita.


* gambar hiasan