December 31, 2009

another powerful story..




There were only 15 minutes left before Solat-ul Isha {The night prayer}.

He quickly made Wudhu {purification washing of the face, hands, head, ears, and feet} and then, performed Solat-ul Maghrib {The dusk prayer}.
While making Tasbih {praising of ALLAH}, he again remembered his grandmother and was
embarrassed by how he had prayed.
His grandmother prayed with such tranquillity and peace.
He began making Dua{suplications} and went down to make Sajdah{prostration} and stayed like that for a while.
He had been at work all day and was tired, so tired.
He awoke abruptly to the sound of noise and shouting.
He was sweating profusely.
He looked around.
It was very crowded.
Every direction he looked in was filled with people.
Some stood frozen looking around, some were running left and right and
some were on their knees with their heads in their hands just waiting.
Pure fear and apprehension filled him as he realized where he was.
His heart was about to burst.
It was the Day of Judgment.
When he was alive, he had heard many things about the questioning on the
Day of Judgment, but that seemed so long ago..
Could this be something his mind made up?
No, the wait and the fear were so great that he could not have imagined this.
The interrogation was still going on.
He began moving frantically from people to people to ask if his name
had been called.
No one could answer him.
All of a sudden his name was called and the crowd split into two and
made a passageway for him.
Two angels grabbed his arms and led him forward.
He walked with unknowing eyes through the crowd.
The angels brought him to the centre and left him there.
His head was bent down and his whole life was passing in front of his
eyes like a movie.He opened his eyes but saw only another world.
The people were all helping others.

December 30, 2009

for my future in CS degree..


this is a great trips from one of my friend in facebook...just want to save it in here for my reference...
rasanya yang susah part nak plan flow program. Ada sedikit tips yang biasa saya gunakan (walaupun saya web-based, tapi rasanya tips boleh digunapakai..

1) lepas dapat tajuk projek, buat siap2 dalam word, tentang kata-kata aluan, objektif, methodologi yang digunakan untuk projek. Takdelah kelam kabut sangat masa dah nak siap. Biasanya dah nak siap lagi kita kelam kabut (program tak jalan lah, database corrupt lah, harddisk rosak lah)....

2) make sure backup program dan database setiap 2 hari. Letak kat hard disk yang dalam desktop, bukan portable. Portable harddisk senang corrupt data. Nak lagi senang, kalau program kecik, attach as email sebagai draft. (guna email khas yang baru untuk projek, jangan guna email biasa)

3) program flow - kenalpasti objektif program, lepas tu baru tentukan table apa yang nak pakai dalam database dan function yang perlu dibuat untuk interact dengan database.

4) database kena make sure normalize. Bila database dah normalize, senang sikit nak buat functions. Problem datang bila database tak normalize, functions pun jadi banyak.
- emm, kalau masa subjek database, try fokus kat relationship antara database dan normalization.
5) functions - gunakan functions untuk masukkan/keluarkan data dari database.

kelebihan functions adalah pada banyak mana kita pandai loop (for, foreach, while, do while, etc) dan array

- dah belajar OOP (object oriented programming)? kalau dah, lagi bes, boleh guna class

- saya lebih suka function yang tugasnya spesific.
- saya pisahkan function kepada yang tarik data dari database dari function yang present data untuk user. senang nak debug nanti.

6) dengan supervisor, bincang setiap function terlebih dahulu. pastikan function yang betul untuk database yang betul.
7) cari program orang lain, bincang dengan supervisor kat mana boleh salvage dari code orang lain. Re-invent the wheel when you need to improve or study.
8) kalau tak ditetapkan tarikh untuk berjumpa supervisor, pastikan 2 minggu sekali jumpa untuk re-check program.
thats all..n i'm very thankful for d advices..alhamdulillah..

credit to abg Yun Irma Iz Zulkarnain..

December 28, 2009

first day in sem 2..


hari ini bermulanya sem 2..kehidupan baru sekali lg d universiti..mula pukul 8..aku bgun kul 6 40..bnyk benda la yg kena settle trutama penjagaan diri aku..almaklumlah hari pertama..mesti nak elok bnyk kan..so,kul 7 40 aku dah kuar rumah..g rumah member c kapten tu la..rpanya dia masih tdo lg..ish3..

sampai klas lambat kul 8 10 sbb nak kna tggu kapten gak..nseb bek lecturer lmbt dtg...rupanya lecturer tu pun baru sampai kat u ni,sir Jamal...sdg study kat USM..sabjek LAN..febret ak gak ni..alih2 aku lak yg kena jdi wakil utk contact lectur tu lau ada apa2..huahuahua..xpala..bguih gak..

patutnya klas tu 2 jam..besalah ari petama..so rehat 1 jam..msuk klas kul 10,lecturer xda lak..kul 11 lecturer sabjek ada pulak,Mdm Noorlin..sabjek database system..aku minat gak nih..hehe..nak jadi programmer la katakn..yezzza...pastu klas strusnya asyik2 batal membatalkan diri msg2..ish3..apa nak jdi ngn lecturer ni..harharhar..xdala,mstilah diorg pon busy gak kan..huhu

tu jelah nak tulih,panjang2 pon bosan gak bg org yg membacanya..yg pntg aku happy la masuk sem 2 ni..cabaran baru...misi baru..

December 23, 2009

note to be spread..






Renungkan Pesanan Professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz : SYIRIK ?....
Cuba renungkan pesanan Professor Datuk Dr Harun Din Al-Hafiz

Seperti yang kite ketahui... Negara kite ni banyak tugu.... Antara yang famousnya ialah Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut
kat langkawi dan sebagainya.. 
Tahukah kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti wilayah persekutuan telah mengeluarkan
fatwa bahawa ' segala tugu-tugu itu serta pembinaannya adalah haram....

ciri-cirinya menyerupai berhala...dan melawatnya juga adalah haram.. '

Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan undang2 boleh dikenekan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan!

Tetapi sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka disuruhnya pihak mufti menarik balik fatwa itu... Setelah
berbincang.. . Mufti tersebut tidak mahu menarik balik fatwa itu.... Maka pihak atasan telah menarik balik gazet tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa sahaja...

tiada tindakan undang2 yang boleh diambil...

Menurut kupasan Ust. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik...

Beliau berkata... ' bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada Allah dan Allah mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang itu...'

dan kata beliau lagi... ' walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita 'redha' atau tidak melakukan apa2, berdiam diri, maka kita juga akan mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik...'

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa syirik ini ialah nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan... ' Menurut kamus dewan...indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud tempat di mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna sebenar ialah perlis tempat tuhan hindu bersemayam.. '

Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik.... Perkara terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara....

Tahukah kawan2 bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawa mana2 undang2 akan terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia bertentangan dengan undang2 yang telah dinyatakan di dalam perlembagaan termasuklah undang2 hudud... iaitu undang2 yang dicipta oleh Allah.Kata beliau seterusnya.. ..

Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...

1.Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll..

2.Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.

3.Mereka yang berdiam diri.

4.MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM

HUDUD ITU ZALIM ( BERMAKNA ALLAH JUGA ADALAH ZALIM..

Dengan ini selesailah tanggungjawab aku..

Tolong sebarkan email ni pada semua umat Islam. Kalau nak beli AL-QURAN yg dicetak dalam edisi baru. Hati-hatilah kerana ada 4 surah palsu ciptaan KAFIR laknatullah. Surah-surah itu adalah :

1) AL-IMAN

2) AL-WASAYA

3 ) AL-TAJASU

4) DANAL-MUSLIMOON

Jangan sesekali layari laman web ! www.thequran. com< http://www.thequran .com/> (Father Zakaria) kerana segala isinya adalah palsu. Sebarkan email ini kepada umat Islam seramai yang mungkin!!!

Sebarkan jika anda sayangkan ISLAM....jika sebaliknya...nauzubillah...


December 14, 2009

what they found out for Islam..



Islam agama benar..suci lagi universal..namun masih ada yg x mndapat hidayahnya sehingga tergolong dalam org2 yg kafir..beruntung dan bertuahlah bagi mereka yg lahir dalam agama Islam..mudah mudahan kita sentiasa dalam rahmat dan perlindungannya...

kisah 1..
seorang pengkaji non-muslim dari negara barat telah mengkaji tntg mengapa ajaran Islam menggalakkan penganutnya menggunakan batu sbg alat alternatif utk beristinjak..kajian demi kajian dilakukan..akhirnya Allah telah menunjukkan pdanya..dan hasil kajian menunjukkan batu yg digunakan tu punyai sejenis bakteria yg berguna utk pembersihan alat perkumuhan..maka selepas itu,beliau pun beriman pda Tuhan yg Esa lg Maha Mengetahui...memilih agama yg sebenar benarnya..

kisah 2..
seorg ahli korporat non muslim gak dari Indonesia telah mengalami sejenis penyakit usus..pelbagai kaedah rawatan telah diterimanya..semuanya kurang memberangsangkan hasilnya..kasihan..kekecewaannya membuatkan beliau sanggup utk berjumpa salah seorg ustaz terkemuka di situ..ustaz tersebut menggalakkannya mengamalkan sunnah nabi iaitu 40 kali kunyahan dalam setiap suapan makanan..selang beberapa bulan penyakitnya sembuh sepenuhnya termasuklah sembelit dialaminya...lantas dia terus berpegang pda agama suci lagi murni,Islam dan beriman pda Allah Aza wajalla..

Subhanallah..begitulah kisahnya..dan banyak lagi kisah2 sebegini yg menunjukkan betapa Allah berkuasa ke atas makhluknya..sesiapa saja mampu diberi hidayah..dan Islamlah agama yg benar..satu perkara lagi bahawa Islam itu menyeluruh..dari sebesar besar perkara hingga sekecil kecilnya..semua sgt terperinci dan halus,details...smoga kita sentiasa mengingati kebesaran Allah dan terus yakin berpegang pda ajaran agamaNya..

December 5, 2009

LIMA 2009..


 

 

for the first time in my life,i'll be visiting Langkawi..
and for the first time in my life to watch the exhibiton of LIMA..
another great experience in my life.. 
thank you to abah for this opportunity..
alhamdulillah..

December 3, 2009

parti yg terdesak..!!



suasana politik Malaysia perlu amek tahu jugak..skg ni contohnya,UMNO sdg berada dalam krisisnya sendiri..entry ni aku amek dari Tun Dr Mahathir B Mohamad..

]1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).

2. Beliau telah berkata yang beliau sedang memikir untuk menyokong PAS. Beliau juga berkata beliau telah bertemu ramai pemimpin-pemimpin UMNO yang telah bersara dan mereka speendapat dengannya.

3. UMNO busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi katanya. Di cawangan, ketua cawangan hanya berjuang untuk mengekal dirinya sebagai ketua sahaja. Kenapa? Sebabnya majoriti ketua cawangan dapat jadi pengerusi Jawatakuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dengan elaun tertentu dan kuasa untuk mengagih peruntukan. Berpeluang juga untuk jadi kontraktor Kelas F untuk projek kecil di luar bandar.


4. Untuk menentukan dirinya tidak dicabar ketua cawangan tidak akan benarkan sesiapa yang lebih terpelajar daripadanya masuk UMNO cawangannya. Lebih daripada itu kebanyakan peruntukan untuk jadi ahli UMNO, yang mana dia mesti melalui cawangan, tidak akan dilayan. Tujuannya ialah supaya cawangannya tidak mempunyai banyak ahli kerana mereka tetap akan menimbulkan masalah dan sukar dikawal, bahkan sukar disogok pun.

5. Sebab itu tidak ramai ahli profesional yang dapat menjadi ahli UMNO. Sebaliknya semakin ramai daripada pemimpin PAS terdiri daripada doktor, peguam, jurutera dan lain-lain profesyen.

6. Oleh kerana ketua cawangan biasanya tidak memiliki pelajaran yang tinggi dan beliau menentukan ahli lain dalam cawangannya mempunyai ilmu pengetahuan yang lebih rendah daripadanya, maka apabila ketua terpaksa berhenti kerana sebab-sebab tertentu, maka penggantinya akan terdiri daripada yang kurang berkebolehan daripadanya. Dengan itu kualiti kepimpinan akan merosot sepanjang masa.

7. Tentu ada cawangan yang tidak seperti ini tetapi pengecualian hanya mengesahkan keadaan yang sebenar.

8. UMNO, kata bekas pemimpin kanan ini sekarang dipimpin oleh perasuah. Mereka menjadi ahli Majlis Tertinggi kerana sogokan wang. Orang ramai tidak akan serah nasib mereka kepada perasuah.

9. Penempatan perasuah dalam Kerajaan dan badan-badan lain juga memburukkan lagi imej UMNO. Sudah tentu perasuah akan dipilih sebagai calon UMNO dalam Pilihanraya Umum ke-13. Jika mereka diberi kemenangan maka negara akan dapat Kerajaan perasuah. Sebab itu beliau tidak akan sokong UMNO sebaliknya akan menyertai dan menyokong parti lawan. Katanya lagi hingga kini separuh daripada orang Melayu tidak merasai nikmat kerana Kerajaan-Kerajaan pimpinan UMNO menidakkan hak mereka sedangkan mereka juga orang Melayu walaupun mereka menyokong parti lawan. Mereka yang menyokong parti lawan bertambah sejak (Tun) Abdullah kerana ramai daripada ahli UMNO sendiri sudah tidak percaya kepada UMNO.

10. Yang tinggal katanya ialah orang yang berkepentingan yang berharap mendapat sesuatu kerana menyokong UMNO. Mereka ini bukan nasionalis dan mereka tidak boleh diberi kepercayaan.

11. Banyaklah lagi hujah-hujahnya akan sebab-sebab UMNO tidak lagi akan diberi peluang untuk memerintah negara yang disayangi olehnya. Saya tidak akan hurai lebih lanjut. Hanya yang saya ingin sebutkan ialah pendapat beliau sudah menular ke semua peringkat orang Melayu, bahkan ahli UMNO juga.

12. Rakan-rakan dalam Barisan Nasional semuanya berpecah dan lemah. Mereka tidak mampu menjayakan Barisan Nasional.

13. Masa semakin singkat untuk memperbaiki keadaan ini. Saya mencatat maklumat ini untuk pengetahuan umum sahaja.

December 2, 2009

jiwa ini..



aku sedar..aku seorg hamba...skejap sja d bumi ini..sekadar persinggahan..
alhamdulillah..stakat ni masih mampu mengurus diri..menjaga hubungan dengan yang Maha Pencipta..
namun mgkin ada banyak lg tanggungjwbku dgnNya yg aku terlepas..atau ingkari..
stiap hari..aku ingin bertaubat.....
aku beringat ingat...jikalau aku mati saat itu juga...
mampukah aku bertemu dgnNya..bersua muka..bermesra...Subhanallah...
Maha Suci Allah..mencium bau syurganya..yang paling kecil pun jadilah...
jiwaku nanges mengingatkan kesalahan lalu..
kalau2 aku x dpt bertemu Allah..masuk neraka pula..
dicincang diseksa binasa..Nauzubillah...
Astaghfirullah al adzim..
hidup d dunia...aku harap..
sentiasa berada d landasan yg betul...
utk iman..
utk Allah..segala galanya...
Allahu Akbar....

kenapa kau tidak cakap..!!



baru2 ni aku dikritik lg..komunikasiku agak lemah..tidak berkesan..perlu ditingkatkan lagi..kdg2 aku x ble nak bersikap spontan..apa yg terbuku d hati x bleh nak diluahkan..deep inside, ku rasakan ada sesuatu yg menahan..mgkin benda ni sudah lama jadi tabiatku..ada sesuatu yg membayangiku..aku rsa kekok..apatah lg dgn org baru..
bukan ku bermaksud utk berdiam diri..

harapanku..ku ingin bermesra..professional..jelas..friendly..supaya aku dilihat mampu berinteraksi..meluaskan pandangan..mengeratkan hubungan..progresif..proaktif..

stiap hari..aku mencuba..utk perbaikinya..bagaimana lg..

apapun..aku terima stiap teguran..dan tetap x putus asa..cuba sebaik mgkin..Allah Maha Mengetahui...

masih diberi..



hidup d dunia bukan sendiri..
stiap detik dan waktu,pasti ada yg membantu,menemani,memberi,mengasihi,mengingati dan mencintai..
aku bersyukur kerana d beri peluang utk mengenali..
sangat berterima kasih..
dan menghargai kehadiran mereka disisi..
untuk itu aku harus membalasi..
dgn memberi sgala komitmen diri..
wlupon kdg2 tak kumenangi..

trima kasihh semua..sayang kamu..

December 1, 2009

psychoanalysis..



this is a note that i've found from someone's book..who is that person will be..?hehe...

More and more people are making the decision I did,beliving that they can ease some of the dark fears by sharing their experiences..But many still can't bring themselves to talk about it,and I understand that too..


You can't possibly change his mind,but you'll sleep better..I  like ---- very much and I'm sure none of us here is glad that she's having problems..Lets talk about something else,like what I've been wondering about these past few minutes - who do you think gossips more,men or women.?


You can't have everyone love you..One of your most important assets for a successful career is the ability to express yourself well..


ermm..I've been wondering and curious for this note..half blur and half good for my mind..for the person who wrote this note,im sorry and thank you for giving me some inspiration..

reading for real..



living with abah and beloved family in perlis make me more exposed to read..for instance, he got a very big and complete collection of readers digest since 1986..im very arouse for all of the books..and one of the book im currently attract to is RD published on May 1990,month of my birthday..hehe

and this is some of the content i like..

Quaotable Quotes..~~

Its not true that nice guys finish last..Nice guys are winners before the game even starts..

If at first you doubt,doubt again..

Growing older is not upsetting,being perceived as old is..

Hope is a very unruly emotion..

I doubt that the imagination can be suppressed..if you truly eradicated it in a child,he would grow up to be an eggplant..

A friend is someone who makes you feel totally acceptable..

I'm always fascinated by the way memory diffuses fact..

What we all tend to complain about most in other people are those things we dont like about ourselves..

Every generation is convinced there has been a deplorable breakdown of manners..

No one has ever bet enough on a winning horse..

In our play we reveal what kind of people we are..

No great scoundrel is ever uninteresting..

A holiday gives one a chance to look backward and forward to reset oneself by an inner compass..

If you have anything to tell me of importance,for God's sake begin at the end..


and thats the end page of the magazine..

November 23, 2009

searching for God's sun..



Its a great feeling when i woke up early, do d important thing and wishing that today will be better than yesterday, hoping today i will be happy and will be doing nice things,the content will be accept by all living things..alhamdulillah..

Then i start to step out of d lazy room yet comfortable to d entrance of abah's house.. Opening d door and walk to d rigid,secure gates..One thing i've been concern in my mind ; "Where are u my friend (a.k.a Sun)...?"I've been missing u recently...I want to see your big bright eye, touch your hot rays and absorbs your energy..

You have an enourmous power to start my day and shine my day long..Unfortunately u have not showing yourself since two days ago..I wonder why are u hiding your  true self..are u mad on someone or kind of shy with me..??huhu..

Nevermind, i will always waiting for you everyday when people are still sleeping especially for students as they are celebrating holiday..

You know what, friend..??
Your place have been replaced by the only and great enemy of yours,called rain..d sky,the river and i have been complaining about him..It make our day feel sad,heavy and lazy..People around me especially those are doing the wedding ceremony felt annoyed,depressed yet happy coz rain have caused them to get wet..
By the way,happy wedding day for those who are married in this school holidays season..Wish u all happy always starting from the first night..hoho~~

Back to u Sun, i've been attending 4 ceremony in 2 days without u..I'm not kind in d mood for eating coz d rain have invaded my body through the coldness and murdered my appetite..
Recently your enemy keep attacking us by producing its powerful shots during d day and small shots until late night..All i can do is just reading proper books and newspaper(just like an old man..huhu),connecting people with fb,looking at people views through TV or just playing with my three aggressive young brothers inside the house..Ummi is very angry with rain coz our cloth dont want to follow her rules..Other people in Peninsular M'sia also worried with d rise of river water level..

So dear Sun, my old friend.. 
i hope we can jog together on tomorrow morning ,or just have a little walk around Taman Mesra Jejawi Perlis..if u still dont want to emerge yourself, nevermind i will just keep waiting in the early morning and searching for u behind those thick clouds..if today was my last day, i will be great happy to see u on hereafter later...

cherish d golden moment before it pass by..~~

November 16, 2009

in conclusion of sem 1....




malam ni malam terkhir ak tido kat ump..esok lak hari terakhir ak kat ump..mlm tu ak duk kat seat namber 29 utama ekpress 8 45 malam..lusa pagi kul 8 ak dah sampai uma kat perlis..yehaa..x sabar nak balik uma..wlupon ak x balek tawau yg pntg aku balek kat uma family ak gak..

dah abes dah 1 sem study sbg sorg student uni..x sedar rsanya msa berlalu..adoyai..x bestla bila msa dibiarkan bgitu sja..haha..mudah2han ak dpt pass utk sem strusnya...bnyk gak pgalamn sem 1 ni..mcm2 ak study..ada input ada output..yg pntg misi ak masih jelas..akan bersambung lg tggl 28 bln 12 nti..

aku rindu mak aku..ermmm...

November 13, 2009

pelita hidup by hijjaz..

alhamdulillah..




mggu exam berlalu dgn baek wlupon 1 subjek ak rsa susah nak score..uhuk3..yg pntg ak dah cba...hanya tggl 1 paper sja lg..mlm ni roomate ak lak balik sp kedah..tggl ak sndri..slmt jalan fairuz, jumpa lg sem depan..bleh ak tumpang laptop kau lg..hehe..mlm2 duk sndri ak rsa x best lak..ump rsa cam dah sunyi  lak sbb ramai dak mekanikal dah balek..yg laen ada 1 2 paper lg..sabar2..

kul 12 mlm ak x tau nak watpa..nak tido pun payah..dah biasa tdo lpas kul 12..ape punya prangai daa..x baek utk ksihatan..tp buat jugak..so aku cuba la baring..lelapkan mta...tiba2 feeling tu dtg lg..asal ak sndri2 sja msti dia dtg..ditambah lak dgn lagu pelita hidup dri hijjaz..i'm on the mood for my roots..sedikit basah d ctu..

Hidup ini bagai lampu dinding
Yang dinyalakan di malam hari
Apabila minyak sudah kering
Ia kan pasti padam sendiri

Demikian juga hidup manusia
Selama hidup di dunia ini
Bila dah cukup umur usia
Putuslah hubungan di sana sini

Setelah kita tinggalkan dunia
Alam yang lain pula menanti
Apakah kita dapat kurnia
Itu melihat amal dan bakti

Di sana insan cemas dan bimbang
Tak dapat lagi buat alasan
Buruk dan baik akan ditimbang
Kedua-duanya dapat balasan....

alhamdulillah ak masih d beri kesedaran..d beri peluang utk mengingatiNya...

October 31, 2009

peperiksaan hakiki..



salam utk pembaca...

pejam celik,pejam celik..kjap ja rasanya nak abes sem..1 hari 2 lagi dah nak exam...baru nak mula bersusah payah study...sampai 2 3 pagi..tapi ada pulak yg buat keje laen..hehe...jgn tiru aksi itu..

insyaallah tggl 9,11,12 dan 16 aku berjuang menjawab paper computer dan math...mudah2han boleh jawab..mggu depan study week...mudah2han dpt fokus lak...insyaallah..amin..dan dpt tenang diri sndri..penting ni ketenangan ni..

exam oh exam..ramai yg bimbang dgn exam ni..mak bapak bimbang,guru2 bimbang apatah lagi student yg mnjawabnya..bimbang x dpt jawab..atau result x okai..yg pntg stiap pengorbanan ada hasilnya..bermujahadah diri la katakan..

baru2 ni ak dgr khutbah jumaat..tajuk psal exam gak..sedap suara ustad ni..insaf aku d buatnya..isinya padat dan sgt bermkna...hidup d dunia ni pon peperiksaan gak rupanya..ada 2 fasa..fasa 1 sebelum cukup umur..dan fasa 2 slps baligh..fasa 1 kita diberikan ilmu yg cukup2..fardu ain fadu kifayah dan asas2 kehidupan..kalau cukup ilmu tu,cukup pengisian drpd ibu bapa,senanglah utk menjawab pprksaan fasa ke 2..fasa ke 2 ialah masa baligh sampai mati...d sinila kita d uji betul2..beruntung bagi sapa2 yg ada basic dan mempamerkan amalan yg baik2(jawapan yg terbaik).. berlainannya dlm exam Tuhan ni ialah kita boleh meniru dgn saling nasihat menasihati serta melakukan pembetulan atau perubahan ke arah dan jalan yg benar sehingga tamat tempohnya..seterusnya exam ini akan menentukan kedudukannya d akhirat kelak..sama ada mendpt bahgia yg abadi atau ditimpa kecelakaan yg hakiki..jika kita gagal dlm peperiksaan ini,tiada lg peluang utk memperbaiki diri setelah kita kembali menghadap Allah Azza wa Jalla..

Firman Allah Taala yg brmksud : Yang mnjadikan mati dan hidup,supaya Dia menguji kamu ,siapa d antara kamu yg lebih baik amalannya..dan dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun..(Al Mulk :2)

agak bimbang pulak aku dgn peperiksaan yg d sediakan oleh Tuhan ini..mudah2han aku lebih sedar utk mengutamakan apa yg harus dibimbangkan...mana lebih pntg??kebimbangan utk exam final sem ke atau exam yg hakiki...??renung2kanlah..

October 26, 2009

Tujuh Keajaiban Dunia...



Sekelompok siswa-siswi kelas geografi sedang mempelajari “Tujuh Keajaiban Dunia.” Pada awal pelajaran, mereka diminta untuk membuat senarai apa yang mereka fikir merupakan “Tujuh Keajaiban Dunia” ketika ini. Walaupun ada beberapa ketidak- sesuaian, sebahagian besar senarai diperolehi:

1) Piramid
2) Taj Mahal
3) Tembok Besar Cina
4) Menara Condong Pisa
5) Angkor Watt
6) Menara Eiffel
7) Kuil Parthenon

Ketika mengumpulkan senarai pilihan, pensyarah memperhatikan seorang pelajar, seorang gadis yang pendiam, yang belum mengumpulkan kertas kerjanya.. Jadi, pensyarah bertanya kepadanya apakah dia mempunyai kesukaran membuat senarainya.
Gadis pendiam itu menjawab, “Ya, sedikit. Saya tidak dapat memilih kerana sangat banyak.”

Si Pensyarah berkata, “Baik, katakan pada kami apa yang kamu miliki, dan mungkin kami dapat membantu memilihnya.”
Gadis itu ragu sejenak, kemudian membaca, “Saya fikir, “Tujuh Keajaiban Dunia” adalah,

1) Dapat melihat
2) Dapat mendengar
3) Dapat menyentuh
4) Dapat menyayangi
Dia ragu sebentar, dan kemudian meneruskan…
5) Dapat merasakan,
6) Dapat tertawa,
7) Dan, Dapat mencintai

Ruang kuliah tersebut sunyi seketika.

p/s:

Alangkah mudahnya bagi kita untuk melihat pada eksploitasi manusia dan menyebutnya “keajaiban”. Sementara kita lihat semua yang telah Tuhan kurniakan untuk kita, kita menyebutnya sebagai “biasa”.
Semoga anda hari ini diingatkan tentang segalanya yang betul-betul ajaib dalam kehidupan...

Mereka d sana mengharap..

Cuba bayangkan saat ini kita sudah mati. Kita sudah berada di alam barzah. Malangnya sebagai manusia biasa pastinya kita kembali dgn membawa dosa dan pastinya kita diseksa dgn azab.

Dlm alam ini, ketika ikhtiar utk beramal dan bertaubat sudah tiada, tentunya kita harapkan penebusan diri. Tentunya kita menanti doa permintaan dari org yg masih hidup...Ya..kita menanti dari doa anak soleh memohonkan keampunan atas dosa dan kesalahan ibuayahnya...agar ibuayah dilepaskan dari seksa kubur.

Malang lagi bagi kita, tatkala malam Nisfu Syaaban atau Lailatu Qadar dimana Allah membukakan tawaran pelepasan dari api neraka buat hamba-hamba. Tetapi tiada orang yang memintakan pelepasan dari api neraka untuk kita. Tiada orang yg masih hidup yang berdoa untuk kita.

Mana doa anak-anakku? Anak-anakku, mintalah agar ibuayah kamu dibebaskan, diampunkan dosa-dosa dan dilepaskan dari azab ini. Anak-anakku, kasihanilah ibuayahmu ini! inilah rintihan kita di alam barzah kelak.

Ketika berada di alam barzah, tentu terasanya tingginya nilai 'saham anak' yg ditinggalkan. Tetapi bagaimana kalau kita hanya tinggalkan anak-anak yg bisu (tidak mahu menuturkan doa buat kita) dan anak yg kudung (tidak mahu menadah tangan untuk mendoakan kita).

astaghfirullah..

Jari yang lima..




Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh
diandaikan di sebalik jari anda yang lima. Cuba
perhatikan perlahan-lahan jari anda. Luruskan ia
ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung
dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan
diabaikan.


Kemudian lekapkan jari itu di atas meja,
perhatikan. Bermula daripada jari kelingking yang
kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja
akan bermula daripada kecil kemudian besar dan
terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam
seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti
bermula daripada kecil. Bak kata
pepatah "melentu buluh biarlah daripada
rebungnya". Kegagalan mendidik di usia ini akan
memberi kesan yang besar pada masa hadapan.


Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya.
Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti
jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya
disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan
berlian, bangga tak terkira... pada ketika ini, alam
remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini
sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran
dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk
jalan kebenaran. Pada usia ini, anda sudah baligh
dan mukalaf. Pastinya sudah dipertanggung-
jawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil.
Bersediakah anda??


Nah...naik kepada jari ketiga. Jari yang paling
tinggi, jari hantu namanya. Zaman remaja
ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Di
peringkat umur 30-an ini seorang itu telah
mempunyai status dan identiti dengan ekonomi
yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun,
anda mesti berhati-hati kerana di kala ini
banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang
menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu
tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi.
Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk
ke jerangkap nafsu dan syaitan. Justeru itu, amal
ibadat mesti dilipatgandakan.



Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang
mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika
solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan
jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah,
menjadi contoh dan tauladan. Manusia yang
berada di tahap usia ini, hendaklah tampil
sebagai model kepada generasi baru dan
pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan
minda yang hebat.


Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan
pendek tetapi menunjukkan kematangan dan
kehebatan yang membanggakan. Tugasnya
membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai
perkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau
cap jari. Kalau dia ada, semua urusan berjalan
lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada
orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya
petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh
berkata "good" atau "yes" sambil menggengam
semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia
kejayaan anda.


Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari anda yang
kelima-limanya itu. Renung dan fikir dalam-dalam.
Di manakah anda sekarang???

senang hati..




aku dan kamu...

1. Senyum itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap
sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan
mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah diri.

2. Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah
ini tanda kelemahan diri, kesalilah keterlanjuran itu dan berazamlah
tidak
mengulanginya lagi.

3. Syukur nikmat dan sabar di dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi
amat sulit dilaksanakan.

4. Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada
kesombongan dan kelalaian. Kesusahan dan penderitaan itu, selalunya
membawa kekecewaan dan putus asa, kecuali orang yang mukmin.

5. Di antara tanda-tanda orang-orang yang sombong itu cepat
melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan orang, suka
bermujadalah yakni bertegang leher, nampak di mukanya rasa tidak
senang jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis, bercakap
meninggikan suara, pantang ditegur, tidak ada tanda-tanda kesal di
atas
kesalahan.

6. Orang yang sudah hilang sifat marah (dayus), cepat melahirkan
sifat marah (lemah mujahadah). Orang yang ada sifat marah tapi dapat
disembunyikan kecuali di tempat-tempat yang munasabah inilah manusia
normal.

7. Tahu diri kita hamba itu adalah ilmu, merasa diri kita itu hamba
itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawaduk, malu,
khusyuk, takut, hina dan lain-lain lagi sifat kehambaan.

8. Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita,
apatah lagi untuk dibanggakan.

9. Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya
tapi jangan putus hati kita dengan ALLAH, ini adalah hakNYA pula.

10. Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan
menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas
membuat kebaikan.

Pintu2 syaitan...



nauzubillah...

15 pintu syaithan yang ada didalam diri kita

1. - pintu marah
2. - cinta dunia
3. - kebodohan (keengganan menghadiri majlis ilmu)
4. - panjang angan-angan
5. - rakus
6. - bakhil
7. - suka pada pujian
8. - riak
9. - ujub (merasa kagum)
10.- takut dan gelisah
11.- buruk sangka
12.- memandang rendah pada orang lain
13.- merasa suka pada dosa
14.- merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
15.- putus asa daripada rahmat "ALLAH"

15 Senjata Menghalang Syaithan

1. - Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan baik)
2. - Banyakkan berzikir
3. - Banyakan Beristighfar
4. - Baca لا اله الا انت سبحانك اني كنت من الظالمين
5. - Jangan tidur berseorangan
6. - Baca doa pagi dan petang
7. - Bersugi
8. - Melaksanakan solat jemaah
9. - Berwudhuk sebelum tidur
10.- menutup aurat
11.- Membaca doa masuk tandas.
12.- Banyak berselawat pada hati
13.- Bertaubat, beristighfar
14.- Banyakan baca Al-Quran
15.- Membaca surah Yassin setiap pagi

Rumah yang Tidak Dimasuki syaithan

- Rumah yang bersih
- Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki rumah
- Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
- Penghuninya jujur dan memenuhi janji
- Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara mendapatkannya halal)
- Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa mesra)
- Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu Bapa

better way...




Petikan dari buku Cara Rasulullah S.A.W. mengelak dan menyembuhkan penyakit
(Disusun Oleh : Ibnu Qaiyum)

Perkara yang menyebabkan rosaknya badan Iaitu perasaan runsing, gelisah,lapar dan tidak tidur malam (bukan tujuan qiyamullai)

MENERANGKAN PENGLIHATAN
Perkara yang boleh menerangkan pandangan dan menyejukkan hati iaitu melihat pada warna hijau, melihat air yang mengalir, melihat orang/barang yang disayangi dan melihat buah (dedaun). Perkara yang boleh menggelapkan pandangan iaitu berjalan tanpa alas (berkaki ayam), menyambut waktu pagi dengan wajah murka (masam), banyak menangis dan banyak membaca tulisan yang kecil-kecil.

PENYEBAB WAJAH BERSINAR
Perkara yang boleh menyebabkan wajah kelihatan kering (hilang cahaya) iaitu berdusta, tidak mempunyai perasaan malu, banyak bertanya tanpa ilmu dan banyak berbuat dosa. Perkara yang boleh menyebabkan wajah bersinar iaitu menjaga maruah, jujur, dermawan dan takwa.

PERASAAN BENCI
Perkara yang menyebabkan perasaan benci iaitu sombong, dengki, berdusta dan suka mengadu domba.

PERKARA YANG MENDATANGKAN DAN MENYEKAT REZEKI
Perkara yang boleh menyebabkan datangnya rezeki iaitu Qiyamullail (beribadah di waktu malam selepas tidur), banyak membaca istighfar di waktu sahur (masa sebelum masuk waktu subuh), bersedekah dan berzikir di waktu pagi dan petang. Perkara yang menyebabkan rezeki tersekat iaitu tidur di waktu pagi, sedikit mengerjakan sembahyang, malas dan khianat.

KEFAHAMAN DAN INGATAN
Perkara yang boleh menyebabkan rosaknya ingatan dan kefahaman iaitu sentiasa makan buah yang masam,tidur pada tengkuk (belakang kepala), hati sedih dan fikiran runsing.Perkara yang menyebabkan bertambahnya daya ingatan dan kefahaman iaitu kegembiraan hati, sedikit makan dan sedikit minum, mengawal makanan dengan sesuatu yang manis dan berlemak serta mengurangkan kelebihan yang memberatkan badan.
Sekian, Wassallam.

Maksud firman Allah: Dan sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahannam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunaknnya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunya! i telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.
(Al A'raaf:179)

Puasa si miskin..



ermmm,just nak crita satu kesah..pengajaran nih..

"Mana emak? "
"Mak pergi menoreh," jawabnya.
"Mana bapak?"
"Bapak pergi kerja..."
"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.
"Awak ada berapa orang adik-beradik? "
"Sepuluh."
"Adik ni yang ke berapa?"
"Saya yang kelapan."
"Mana abang-abang kamu pergi?"
"Tolong emak menoreh."
"Adik puasa hari ini?"
"Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.
Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi "Adik bersekolah dimana?"
"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".
"Bapak kerja apa?"
"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit "Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!". Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik.."

October 21, 2009

r u ok , FRIEND...??



dari jauh aku memandang dan mengagak..
memang sah itu kamu..
sedang ghairah dan gembira bersama teman mu..
kau berbasikal laju dan meluru smakin dkat ke arah ku..
ku berhenti mengayuh dan melihat kamu..
ku lemparkan senyuman ikhlas dgn harapan jitu..
tpi hatiku berkira kira dgn balasan mu..
hanya palingn hampa yg ku terima..
aku tersedak kebingungan..
adakah aku yg salah..?

****
***
**

ku sdg berkayuh menuju ke rumah Tuhan,
bas yg femes kat UMP tiba2 berhenti d tepi jalan kk2,
ku melihat kelibat mu lagi sdg kepenatan tpi gembira balik dri berurusan dgn khemah d sana,
ku masih berharap lalu mencurahkan senyum pabila kau melihatku,
skali lagi kau memberi jawapan yg sama,
hatiku berlari ke sana ke mari,
terasa panas bahangnya tatkala d buat begitu..
d manaka salahku..?

****
***
**

perotku mengomel sejak dri tdi..
memulas mulas kepenatan selepas bertandang ke gelanggang futsal,
hafiz yg 1 lgi on time ajak aku g pasar makanan,
aku terlihat batang hidung mu lagi,
ku dpt rsakan ketidak selesaanmu,
terasa kau bosan dan gampang melihatku,
ku cuba memanggilmu,
namun kau hanya laju kluar dri ctu,
aku gelisah bila kamu berlaku sebegini,
rsa bersalah bagai nak rak,
persoalan bertimbun bagai gunung kinabalu..

r u still a friend of mine..?
tunjukkan kesilapanku...
maafkan aku..

October 19, 2009

introvert feeling...

sejak kblkgn ni aku xde citer nak diterjemahkan dlm blog..camne nak bg korang jenguk blog aku ek?aku tau ramai dikalangan kamu yg kangen sama aku..(pasan!!.)hehe...

bila time2 x online,ada jak idea yg aku nak tulis..bila tgok new post ni,terkesima lak..blurr..x leh fikir...xde bende yg nak crita..padahal tdi dah plan awal2..mcm2 nak tulis..ermm,apela..

skg ni pun blur lagi..tibai sajala..

merenung perjalanan hidup..

last2 aku nak post 1 poem terboik punya...

Love at First Sight...

 Is there such a thing as love at first sight? 

That's the question I used to ask
Until I laid eyes on you.

How is it possible to feel so much for astranger, a passerby?

Love has no limits, no color, no time.

That's when I realized I had fallen in love -Love at first sight.



October 17, 2009

Cintailah Allah Sepenuh Jiwa..



Apabila memperkatakn tntg cinta, perlu ada kejujuran dan pengorbanan..Cinta ialah memberi dan bukannya menerima..Cinta bukannya apa yg saya dpt dari awak tetapi cinta ialah apa yg saya boleh lakukan utk awak..Jika mahu orang mencintai kita,kitalah mesti mencintai org itu terlebih dulu..

Dalam Islam menganjurkan kepatuhan kami mendengar dan kami taat..Taat bukan saja d akal tetapi d hati yg paling dalam..Org bercinta mesti memenangkan org yg dicintai..Jika cinta pda negara,menangkan negara,cinta pda kluarga utamakan kluarga,cinta pda syarikat utamakan syarikat dan cinta pada agama utamakan Allah..Orang suka pda jenama..Pakaian berjenama,kasut berjenama,sehingga sanggup bayar harga yg mahal utk jenama berkenaan..

Jika cinta pda Allah biarlah berorientasikan Allah..Maknanya utamakan Allah..Jika makan cari yg halal,jika berpakaian biar menutup aurat..Tetapi kadang2 kasut berjenama tetapi solat tidak berjenama..Jadi,jika org bercinta biarlah sejajar sehingga tidak boleh dipisahkan lagi..Itu namanya sehati sejiwa..

Kita bersama dgn org yg dicintai, tidak boleh dipisahkan lgi spt air kopi,sebati tidak boleh dipisahkan antara air,gula dan kopi sebab sudah sebati..Begitu juga air yg masin..Air dan garam tidak boleh dipisahkan..Jadi,cinta pda Allah juga biarlah sebati dgn jiwa,darah dan daging..Begitu juga cinta pda al-Quran,keluarga,negara,kerjaya kena sebati..

Jika kita ingati,ketika Aisyah r.a ditanya org mengenai Rasulullah s.a.w,jawab Aishah perangai Rasulullah ialah al-Quran..Maksudnya Rasulullah dan al-Quran tidak boleh dipisahkan..Bilal bin Rabah apabila ditindih dgn batu besar atas dirinya,kalimah ahad-ahad(esa) yg keluar drpda mulutnya sbg lambang cinta pda Allah..

October 15, 2009

in coming mission...

sdar x sdar..kjap lgi nak final la...exam terakhir...kira2 24 hari lagi...huuu..mggu dpan mggu last study..pastu study week lak...fokus2...kna start prepare dah...


jadual exam aku!!

p/s : jum g study..susah2 dahulu,senang2 kemudian...

October 14, 2009

level 7.1...

cuba teka apa tu..?haha..ptg ni aku amek BEEP test..ujian kcergasan tu...dah la x pena besenam,duk kat bilik jer..tiba2 nak kna beep test..lari ulang alik..sbab nak kna cukupkn mrkah briget siswa..kna g gak..dgn bedebarnya aku..aku g la..lari lari lari..ah penat do...tercungap cungap aku..haha..tpi best gakla sbab jdi org ke2 terakhir yg stop lari..level 7.1..hehe...bangganya aku..kuat gak napas ku ni..opps jgn tersilap tafsir sudeyh..lalala



ni la antara aksi2 dak pompuan lari..haha..smpt gak aku snap..tpi xda sapa nak snap gmbr aku time aku lari...huk2



ni lak classmate aku yen leng.,pemenang pusingan ini dgn catatan level 4.4 klau x silap akula..



member2 aku pon dah x sabar nak lari...last2 pancit gak..hehe

p/s : jum g besenam oii...kasi kuat itu jantung..biar idop lama sket..hehehe

October 11, 2009

to where i am belong..



smlm rsa sesuatu tntg aku..cemana tu..?apa2la..smlm aku dpt kurgkn online..dpt tidur awal..bgun awal...kaen pon dah abes cuci..mkn pon sodap..mak pon dah telepon..ternanges plak msa tlepon mak..huuuu..pastu most of d time aku dpt study programming ngn math...smpt gak ym ngn org trsyg..hehe..tgok roomate men game..tgh2 aku study dia men game lak sbelahku..cet...hari berlalu...aku teringt kluarga aku d rumah...aku teringt kwn2ku dulu..teringt tawau...barula..feeling lak aku..blues utk aku..haha...rsa best lak bila bejiwang..bdn pon dah sgal2 asyik membaca huruf2 kecik d buku...so,ptg tu kul 6 20 aku g kafe bli aer tembikai,fav aku..naek beskal..aku round2 smpai ujung u..dpt lihat alam tuhan yg indah nyaman d ujung u...msa naek beskal aku ingt semua kisah2 silam aku..siapa aku..aku dan family..aku dan mak aku..aku dan bapak aku..adek2 aku yg bikin bacat slalu..tawau...berair mataku..cover2..tpi aku gmbira..to where i am belong..wlupon dah lama x balik..smoga kamu bahgia d sana...smoga sntiasa dlm rahmat dan lindungan ilahi....

dah abes..jgn sedey2..aku ada misi d cni..tgh2 jln,aku tgok org men kreta kontrol..fav hobi aku gak..dlu pon aku ada gak kreta kontrol...rsa acm nak bli satu..so,aku tgok 2 org abg2 senior tu men drift...dpt lihat kepuasan dlm mta mreka..aku pon nak gak..ada sesuatu yg ble isi msa lpg aku..pastu aku fikir bajet..adoyaii..asyik2 bajet...xpala..tgok org men pon dah puas..rsa cam nak tgok lgi ptg nih..haha..

p/s : do something on what u like..lalalaala

October 9, 2009

alam maya..


tiap ari aku pegi alam maya..most of d time la org bilang..entah ada pa yg best d situ..cari something endak juak..mo beli something tidak..mo jual something lg la tidak...bangun pegi p klas..lpas klas rehat,bosan2 pg alam maya...mcm dah wajib dah...bole d katakan kperluan sharian..padahal bkan pntg sgt pon...alam maya mmg best...bole cari kawan dan family..sembang dgn mereka...baca surat kabar tau serpihan skrip buku...kdg2 ada yg buat bisnes...main game la..x pon cam aku skg,sdg update blog..yg paling pemes skali downlod/uplod lagu,video,gmbr,dokumen etc bg sesapa yg berkeinginan atau berkepentingan...ble dikatakan mcm2 ada..mcm2 ble dibuat only with just one klik..inila antra hobi paling laku masa kini..apatah lgi bgi dak2 universiti..ada plak sanggup ke cc..mghabiskan duit smata mata utk masuk ke alam maya melayan diri..utk memuaskan ati mereka..x pon dah bosan sgt..xda mende yg mo d buat...ish3...post ni sja aku tulis spaya aku x slalu pegi alam maya lagi..huhuhu..ok2 aku sudahkan..alam maya tmpt yg indah..walaupon tmpt ni hanya sebesar 14 tau 15 inchi rectangle...namun jaga2...alam maya bisa melalaikan...bisa membuang masa kualiti kita...lebih2 lagi buat ibu bapa yg ada kluarga...alam maya merosakkan masa dpan student2 jika terlalai d situ...alala...so,kurgkn la nafsu utk berada d alam maya..bnykkan la pengisian dgn benda yg lebih berilmiah...



 p/s : just mo suruh diri aku dan kamu kurgkn berada d alam maya kalau benda tu x pntg sgt...

October 8, 2009

lagu kesedaran by the fikr...




Astagfirullah Robbal Baroya..
Astagfirullah Minnal Qotoya..
Astagfirullah Robbal Baroya..
Astagfirullah Minnal Qotoya..

Hidup di dunia sebentar saja..
Sekedar mampir sekejap mata..
Jangan terpesona jangan terpedaya..
Akhirat nanti tempat pulang kita..
Akhirat nanti hidup sebenarnya..

Barang siapa Allah tujuannya..
Niscaya dunia akan melayaninya..
Namun siapa dunia tujuannya..
Niscaya kan nanti dan pasti sengsara..
Diperbudak dunia sampai akhir masa..

Kasih sayang Allah malah mempesona..
Betapapun kita mengkhianati-Nya..
Tiada terputus jurang nikmat-Nya..
Selalu dinanti kembali pada-Nya..
Selalu dinanti bertobat pada-Nya..

Allah melihat Allah mendengar..
Segala sikap dan kata kita..
Tiada nan luput satupun jua..
Allah takkan lupa selama - lamanya..
Allah takkan lupa selama - lamanya..

Ingatlah maut yang pasti menjemput..
Putuskan nikmat dan cita - cita..
Tiada tertolak tiada terjeda..
Bila waktu hidup berakhir sudah..
Bila waktu hidup berakhir sudah..

Tubuhpun kaku terbungkus kafan..
Tiada guna harta pangkat jabatan..
Tinggallah ratapan dan penyesalan..
Menanti peradilan yang menentukan..
Menanti peradilan yang menentukan..

Wahai sahabat cepatlah tobat..
Karena ajal kian mendekat..
Takutlah azab yang mengerikan..
Siksa jahanan sepanjang zaman..
Siksa jahanam sepanjang zaman..

Allah pengampun menerima tobat..
Walaupun dosa sepenuh jagat..
Wahai sahabat cepatlah tobat..
Karena ajal kian mendekat..
Karena ajal kian mendekat..

astaghfirullah...

indon mo serang malaysia..btul ba..?




Ancaman satu kumpulan tidak berdaftar di Indonesia yang menggelar diri mereka Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) untuk menyerang Malaysia dengan buluh runcing esok hanyalah cakap-cakap kosong yang tidak akan menjadi kenyataan, menurut Kementerian Luar Indonesia.


Jurucakap Kementerian Luar Indonesia, Teuku Faizasyah, berkata ancaman itu juga tidak masuk akal kerana mustahil bagi mereka yang membawa senjata tajam seperti buluh runcing dapat melepasi kawalan sempadan kedua-dua negara.


Rakyat negara ini diharap tidak panik dan jangan membuat sebarang andaian berhubung khabar angin kononnya satu kumpulan yang menggelar diri mereka Bendera akan menyerang Malaysia dengan buluh runcing berikutan beberapa isu berbangkit.
 
Kumpulan yang tidak berdaftar di Indonesia itu kononnya mahu menyerang negara ini berhubung beberapa isu berkaitan kedua-dua negara termasuk isu tarian Pendet dari Bali yang didakwa oleh mereka dicuri Malaysia.


agak terkesima bla dgr benda ni..agak2la...negara sndri tgh bermusibah dgn gempa bumi..ada hati lak mo serang ngara kami..ish2..semangat ada tapi akai xdak..

berita sedih d mlm hari...



mlm ni aku malas daa..teringt kat pak long aku..teringt kat abah aku..pastu member aku c kapten kalut lak...tiba2 bising..rupa2nya sorg member dia mnggal dunia...sebok dia call  member2 dia..abis enpon tu d maki hamun bila call x jadik..ada info kat harian metro..mmg btul member dia mati..mati lemas sbab jatuh, pabila duduk seorang diri di atas besi penghadang jambatan..innalillahiwainnalillahirojiuun..baru 19 tahun dah pegi ke Rahmatullah untuk bersama Penciptanya...aku bermuhasabah diri jap..kalau aku lak tiba2 mati...Masyaallah..adaka bekalan utk aku ke sana..?mampuka aku bersemuka dgn Tuhan..?bnyknya dosa...teringt aku kat dosa2 lama..dan yg baru pon ada gak...bila2 jak dlm keadaan apa pun..astaghfirullahalazim...

mudah2han trus trusan d beri kesedaran...amin...

October 7, 2009

rokok punya pasal..

hari2 aku jumpa rokok...berkotak kotak kat bawah laci diorg....winston..pall mall..aduyaii..pening kpala aku bila hidu asap rokok....
student rokok 1 a.k.a badak : "fiz2,ko nak tau apa benda yg terboik punya lpas makan..ya..winston beb!!..haha..amekla sbtg piz...""
student rokok 2 a.k.a penguin : "eh apsal ko x isap rokok ar..??..pelik tul ko ni..bnyk cekadadak lak..."
haha..tu la prokok2 remaja kta...tiap mlm kluar pegi cari stok baru..bkan murah...rm7.50 skotak..bnyk tol duit dorg...mntg2 ada ptptn..sampai masuk dlm camping pon sggup cari pluang mo isap itu barang..sbatang pon jadila...ada sorg pak cik lak baek tol siap dermakan rokok lgi..haha...kerna rokok..d mana2 pon ble survive...nasib baek aku jauh dri benda busuk nih...muahaha..







p/s : merokok membahayakan kesihatan...don't break ur own heart!!

October 6, 2009

puas hati bila dah siap...

ptg ni buat lab sheet lgi..as usual for application development workshop subject...blajar bab baru lagi ari ni - database system..yehaa...amek kau..komputer3...ari2 ngadap komputer..naik pening mata tgok coding2 bak kata che wei...mdm awanis bagi 2 jam tuk buat lab sheet..ya!aku dgn semangatnya laju2 mo cepat siap...hehe..sebab mdm bgi duit rya kalau siap first..nak dpt duit rya..ble save baget sket..tgh2 buat tu org tersyg mesej lak....xpa,layan jer..hehe..lebih kurg sejam suku..aku dah siap..yehaaa...tpi x sempat..aku dah jdi org num 2...alala..sikit jak lg mo dpt duit rya..haha..yg pntg benda tu dah siap..rsa puas hati..gumbira..lalalala

\



p/s : buat kerja..siapkan kerja..bleh buat kerja laen pastu..lalala

mesej utk c polan....



: dia peka pada masyarakat
: dia penyayang
: dia spontan
: dia jujur
: dia genius
: dia menyampaikan ilmu dan menyebarkan kasih sayang sesama insan
: dia indah secara dalaman
: akhlaknya mulia
: hidupnya ibarat matahari
: menyinari kehidupan orang lain
: dan dia senang sekali dengan kehadirannya dalam masyarakat sekeling
: dia tahu apa nak dibuat pada setiap masa
: matlamatnya jelas
: agendanya banyak
: untuk tuhannya
: manusia dan kemanusiaan

October 5, 2009

duit oh duit...



pagi ni aku cek dompet..adala rm 12..aduhaii..pastu p atm,kluar 20 sbb mlm ni nak repair beskal...masuk klas,mintak 15 lak nak bli baju ntah ape2 wajib katanya..pergh!!dah la kat bank tggl 40...trpaksa la jugak byr..aku cium duit tu sblom bagi..amek berkat,amek berkat...dlm hati...panas pon ader...errmm...cam nak nangis jer...haha...duit dah nak abes kna kebas lgi bli mcm2...nak mintak kat sapa lak..aku x tahu..nyusahkn org jer...rsa cam nak jual brg pon ada...lelong2..nak jual apa aku x tahu..duit punya pasal,pening kpala aku..naseb baek klas abes kul 1..bleh g online..release tension..padahal bkan apa pon...masok fb x leh lak..mmg lmbap la tenet..rsa mls nak berfb pon ada gak..dah lama dah x update status...cam nak biar je fb tuh..pastu ym ngn classmate..buat conference sket...ermm,bukan nak berdiskusi..nak ngutk adala...baik aku balik...jalan kaki lak..panas2...naseb baek ada org kasi tumpg..kira member gak ah..member kpd member aku..haha..(ni dah lari dari tajuk nih..haha)..lantaklah...smpi bilik,abg edi call lak..mintak no akaun bank..eh!!cam tau2 lak...alhamdulillah...rezeki dah mai..dia ckp nak bank in..brapa ntah aku x tahu...yg pntg ble survive..org dah bgi,amek je la...hehe..

p/s : pandai2 la berjimat/uruskn wang ringgit...syukurla walau sikit atau bnyk yg ada..

Summary of d trip...


pada hari sabtu dan ahad mggu lalu,3 dan 4 Oktober..aku dan classmate telah berkhemah di sg. lembing..(agak skema lak ayat ini..kah3)...x perlu merapu lagi,trus kpd tentatif program..hehe..mula bertolak jam 8 30 pg..pkul 7 pg bru aku habis mndi,susun beg jap,jln p bus stop..msa kat tgh jln tu,adala skumplan kawan 5 org..tgh sronok2 bercrita..ada sorg tu gemok sket..tiba2 dia p tendang pokok dgn gayanya..lalu terjatuh tergolek mcm nangka busuk..ha3..(kjam lak aku)..aduhai..lawak d pg hari..smpi kat bus stop tu,aku tercari cari mna bas aku..nasib baek ada member brnma Azwan,dia bwa enpon..so,ada connection..naik bas,suma org dah ramai..pegi kat blakang,jmpa classmate yg tgh excited..tp ada pulak sorg tu yg x dpt d kesan..siannya dia..hilangla markah kokum..alala..otw,aku zzzzzz....
smpi kat sg lembing kul 9 10..wah luas gak tmpt nih..rupa2nya kwsn prlombongn satu msa dulu...dlm pkul 9 30,ktorg ada briefing sket..sarapan..10 30 trus p mount trekking..eh jap2..sblum tu aku dilantik jdi ktua kmplan 10..pembntuku muhd afik bin rosli..rosli..???hehe..2 org lgi..muhd azwan bin muhd yusi(org yg tolong aku pg td)..dan azierul azry bin ramly(org yg tggl sbelah rumah aku)..rupanya kem ni khas utk student2 komputer dan elektrikal..mengrtkn silaturahmi la ktakan..aku trpksa korbnkan beg aku utk mgkt bekalan..ish3..
truskn bertrekking,semua dlm 1 barisan...agak eksited pda mulanya.. trekking of d year..haha..x penah2 aku mendaki bukit..jalannya agak smpit..tpi pergh!!indahnya lukisan alam...bunyi2an yg merdu...smuanya tersingkap d dlm hutan..sambung2..mak aih tingginya nak kena daki..panas lak tuh..kul 11 37 bru kitorg smpi kat simpang bukit..pergh!!..ada antra kami brpeluh smpi baju basah..boleh peras lagi..haha..rehat sebentar minum air..truskan mendaki sehingga kul 1..sampi ke puncak bukit pertama...yehaa....


tiba2..hujaaannnnn....argh,leganya....terhapus sgala penat dan panas yg ada..meneutralkan balik keadaan badan..basah kuyup lak..haha..indahnya pmndgn dri atas bukit...truskan pjlnn lagi smpi puncak bukit ke 3..lebih kurg kul 2 kitorg smpi..kat situ kena buat first aid lak..group aku kena buat rawatan patah tengkuk..dgn mggunakan sbijik botol,sapu tgn aku dan kompek plastik kitorg ikat tengkuk c afik..haha..dah beres semua,kali ni nak turun lak..pergh!!menggigil kaki msa nak turun guna tgga..hampir 2000 tgga kalau x silap sya..tpi sgt puas hati bila dah turun..smpi kat tmpt pginapan kul 3...




dah tu mkn tgh hari dan smayang zohor..kul 4 dibagi kemah..buat khemah..geram tol bila kemah x nak jadi..mereng sana dan sini...grrrr..bukan silap kami tp kerangka tu yg x ckup pnjg..ciss!!!...ah lantakla,jnji ble tidur..smlm je..next,xda aktiviti lak..


pkul 5,ktorg mintak izin nak mndi sungai..dibenarkn,apa lagi...yehaaa.....
pkul 8 stgah mkn mlm..jam 9 ada briefing smpi kul 10..mlm ini ada nightwalk..yehaa..seram pon ada..haha..tpi mula kul 12..so,aku shaz dan che wei cari pot utk tidoo..geram tol bila kemah tu sempit dan panas...last2 kitorg tidur beralaskan simen dan berbumbungkan langit..nyrnyak gak..dari kul 11 smpi 11 30..pastu smbg balik kat tmpt smyg...
lebih kurg kul 12 50 aku dikejutkan..sbab dah smpi turn kitorg utk nightwalk..jalan punya jalan,kitorg sesat...apala...pastu amek kedudukan balik..masuk hutaannn....seram sejuk ooo...zirul pegang torchlight ngn afik pegang map kat depan....(smgt lak diorg nih)..aku ngn wan kat blakang..ikut jer..pastu terjumpa group lain..jln sama2lah..hehe..then smpi kat tmpt harta karun..disuruh cari kat tempt smbunyi..dkt sejam kitorg cari..geram tol x dpt2..last2 afik jumpa bila tension dah tahap maksima..then balik kat resort..kitorg berjaya..haha..dlm kul 3 20 la kitorg smpi..penat tp puas hati..smbg tido kul 4 smpi 8 stgh..
tertggl sbuh lak..sarapan..gosok gigi..x mandi..kul 9 mlakan aktiviti memasak..tugas aku..erm..oh ya..tukang tengok org masak nasik..apa punya perangai daa..smpi kul 1 siap..



pastu lepak2 amek gmbr..xda keja lain daa..pastu kemas kemah dan brg2..kul 1 stgh mkn..smyg..kul 2 aktiviti terakhir..penilaian terakhir..iaitu sempurnakan proses menjerat through sangkar arnab..afik dgn conpidennya mencuba..first time gagal,second time gagal lgi..kitorg dah gabra..malu la klau x dpt buat..last2 bole gak dgn kerjasama kitorg..cewah...abis aktivit ni dlm kul 3 20..ada ucapan skit..pastu balik...sampi ump kul 4 40..aduhai penat giler..

best jugak camping trip nih..bnyk pengalaman baru lagi best...member pun dah bertambah..perangai member2 klas pun smakin dpt ku fahami terutmanya psal rokok dan usha awek..haha..aku balik dgn penat..muka aku dah itam dah...badan aku melekit lekit..baju aku dah busuk dah...kena cuci la pasni...lalalala...mudah2han ada lg camping trip pasni..klau x wajib,kompom aku berfikir 3 4 kali utk ikut..hahahaha......