October 31, 2009

peperiksaan hakiki..



salam utk pembaca...

pejam celik,pejam celik..kjap ja rasanya nak abes sem..1 hari 2 lagi dah nak exam...baru nak mula bersusah payah study...sampai 2 3 pagi..tapi ada pulak yg buat keje laen..hehe...jgn tiru aksi itu..

insyaallah tggl 9,11,12 dan 16 aku berjuang menjawab paper computer dan math...mudah2han boleh jawab..mggu depan study week...mudah2han dpt fokus lak...insyaallah..amin..dan dpt tenang diri sndri..penting ni ketenangan ni..

exam oh exam..ramai yg bimbang dgn exam ni..mak bapak bimbang,guru2 bimbang apatah lagi student yg mnjawabnya..bimbang x dpt jawab..atau result x okai..yg pntg stiap pengorbanan ada hasilnya..bermujahadah diri la katakan..

baru2 ni ak dgr khutbah jumaat..tajuk psal exam gak..sedap suara ustad ni..insaf aku d buatnya..isinya padat dan sgt bermkna...hidup d dunia ni pon peperiksaan gak rupanya..ada 2 fasa..fasa 1 sebelum cukup umur..dan fasa 2 slps baligh..fasa 1 kita diberikan ilmu yg cukup2..fardu ain fadu kifayah dan asas2 kehidupan..kalau cukup ilmu tu,cukup pengisian drpd ibu bapa,senanglah utk menjawab pprksaan fasa ke 2..fasa ke 2 ialah masa baligh sampai mati...d sinila kita d uji betul2..beruntung bagi sapa2 yg ada basic dan mempamerkan amalan yg baik2(jawapan yg terbaik).. berlainannya dlm exam Tuhan ni ialah kita boleh meniru dgn saling nasihat menasihati serta melakukan pembetulan atau perubahan ke arah dan jalan yg benar sehingga tamat tempohnya..seterusnya exam ini akan menentukan kedudukannya d akhirat kelak..sama ada mendpt bahgia yg abadi atau ditimpa kecelakaan yg hakiki..jika kita gagal dlm peperiksaan ini,tiada lg peluang utk memperbaiki diri setelah kita kembali menghadap Allah Azza wa Jalla..

Firman Allah Taala yg brmksud : Yang mnjadikan mati dan hidup,supaya Dia menguji kamu ,siapa d antara kamu yg lebih baik amalannya..dan dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun..(Al Mulk :2)

agak bimbang pulak aku dgn peperiksaan yg d sediakan oleh Tuhan ini..mudah2han aku lebih sedar utk mengutamakan apa yg harus dibimbangkan...mana lebih pntg??kebimbangan utk exam final sem ke atau exam yg hakiki...??renung2kanlah..

2 input now:

Radhiah said...

smoga kita dpat mgharungi kesemua peperiksaan dgan baek..insyaAllah..

puterajejawi said...

ujian dan peperiksaan adalah satu kaedah untuk mengukur pencapaian, perkara biasa. Hadapilah ia dengan penuh persediaan dan mental yang tenang...afiz...