March 29, 2011

you’ve to tackle that thing part 1..

reluctant_entrant

sejak akhir² ni, ramai dak² kelas aku sebelah yang berat badan ponteng kelas.. kekadang tefikir gak betapa ruginya kalau ponteng kelas.. bila terponteng sekali pun rasa menyesalnya yang amat sangat.. taulah bila tak pegi kelas tu terasa yang amat juga nikmatnya, lebih² lagi bila time hujan.. hua3

mostly ramai student tau sebab² nak ponteng tapi tak mostly yang berjaya  nak lawan penyakit ponteng ni..

antara sebabnya ialah :

1. sebab malas *tu alasan paling kukuh bagi sesiapa yang ponteng kelas*

2. sebab kalah melawan tarikan mengantuk/tidur mati *semalam mula tido pukul berapa ntah, lewat jugaklah, x larat nak bangun. :P*

3. sebab bilik gelap sangat  *langsir semua tutup, so terasa macam malam lagi pulak*

4. sebab dapat mesej pagi pagi tu berbunyi macam ni, " bro, kelas hari ni semua kuliah je, ponteng jom "

5. sebab “kadang kadang bilik aku sejuk dia macam dekat Genting Highland pulak” *semakin sejuk bilik, semakin tinggi kadar kemalasan untuk ke kelas lebih² lagi time hujan*

6. sebab boxer takda/baju yang style dah habis diguna *ni kes hantar dobi, tapi tak siap siap lagi ataupun memilih sangat nak pakai apa*

7. sebab bilik air penuh  *bangun2 pagi tengok bilik air penuh, sambung tidur kejap, sedar2 dah tengah hari*

8. sebab budak bilik @ budak kelas pun tengah tidur jugak *dorang tidur, so aku pun tidur la jugak*

9. sebab ada ‘urusan’  lain yang lagi penting nak buat  *korang paham² je lah*

10. sebab kerja yang nak dihantar tak siap lagi. *nanti lecturer tanya, naya pulak*

dan cara² nak lawan penyakit ponteng ni banyak jugak. depends la on masing². masing² dah besar, patut tau cara nak handle diri sendiri.. hehe

bagi aku cara yang mujarab sekali ialah motivasikan diri sendiri. banyak aspek yang perlu dipersoalkan dalam diri sendiri sebelum buat keputusan nak ponteng serta-merta :

a. tanggungjawab sebagai hamba Allah *kalau ponteng ni kira macam dah ingkar suruhan Allah, tak ke malu/rasa bersalah/berdosa denganNya. lagi satu gi ke kelas untuk study ni kan satu ibadah dan jihad, dapat pahala pulak tu. Subhanallah*

b. tanggungjawab dengan mak bapak *mak bapak hantar jauh² suruh aku study sungguh² kat sini, kalau diorang tau aku tengah ponteng, bayangkan apalah perasaan diorang, mesti diorang kecewa kan? uhuk2*

c. tanggungjawab dgn lecturer *buat penat jek diorang datang kelas nak ajar tapi student xde, baik suruh diorang balik rumah jaga anak² takpun tengok rancangan masak-masak*

d. last sekali untuk diri sendiri *kalau dah selalu buat tabiat ni, tak profesional la beb, moral xde, nilai diri sendiri rendah kecuali dengan alasan munasabah* . lagi satu yang paling bagus ialah berkawan dgn member yang suka gi kelas dan suka bangunkan member macam che wei~ tapi kekadang member tu pun terlepas gak, so konklusinya atas diri sendirilah…

p/s : kalau terkena batang hidung tu jangan marah ek! kehehe~

4 input now:

kin said...

batang idung sakit ckit bca post ni..=_='

Egg Head said...

aq tak suka ponteng kelas......biar lewat aq tetap datang...woha...lecturer wajib datang kelas la...sbb gaji dorang kena bayar...so tu keja dorang,kenala datang mengajar...jgn nak makan gaji buta pula nanti x berkat....

Si Hafiz said...

@kin : kalau sakit, makan obat ya~ hehe

Si Hafiz said...

@wibar : iya, ko la jugak geng.. sumber inspirasi ba orang bilang~ kehkehkeh. ui jan kau, ada jugak lecturer yg kdg2 sukak merajuk.. ndak ngam timing nyaa.. naa terus keluar dari kelas, ndak mengajar...