April 15, 2012

being significant part I..


aku suka menulis. pernah hadir dalam tempayan fikiranku untuk jadi seorang penulis dalam kolum-kolum surat khabar atau majalah. tapi disebabkan ambil kos engineering, so terpaksalah lupakan cita-cita itu. kalau diikutkan banyak sebenarnya update yg aku boleh post kat sini. selalunya idea dah dapat tapi terputus ditengah balit-balit kehidupan. hoho. kali ni tetiba lak berjaya masuk kat ruangan post ni. so i'm here to write a new post. ok Alin (coursemate, membermate dalam group NAD), ni smua ko punya pasal. haha

tajuk kali ni berkenaan significant. aku suka perkataan ni. perkataan simple lagi urban yg membawa maksud yg padu, crystal clear dan mendalam gitu. jadi apa yang aku maksudkan being significant. mungkin korang dah dapat menelaah apa yang ku cuba sampaikan ni. jangan nak ngade-ngade skip. baca je lah. haha

ceritanya begini. aku suka sangat reflect banyak benda in daily life, muhasabah cam tu la even untuk benda-benda kecik. mostly pasal human behaviour antara aku dengam orang lain. apa yang aku atau orang lain buat good or bad things. entah la kekadang aku rasa differ dengan membe-membe aku. means in my own league. ataupun terlalu mengambil kira apa repons orang lain. hoho. ke perasan aku sorang je, ke orang lain pun sama. haaa, tak faham an, tak faham an. maybe sebab banyak sangat fikir kot. tapi i realize the idea is sebab aku nak buat semua benda betul disisi masyarakat dan disisi Tuhan terutamanya. almaklumlah nak masuk zaman dewasa. dewasa la sangat.

so apa sebenarnya aku nak sampaikan ni? haha. berbalik pada being significant. okeh baru-baru ni aku dapat conclusion yang most of us (students) can't get it right to catch up dengan apa yang sepatutnya dilakukan. means hilang fokuslah, tumpuan, silap pandang, pandang benda lain ataupun worst case lost in the middle of nowhere smada secara sengaja ataupun tak sengaja.

then terbitlah teori aku yang mengatakan punca paling utama sekali ialah sebab individu itu tidak berada di zon being significant. hoho. memandai je buat teori-teori ni kan. terasa dah macam tahap profesor pulak. kahkah.

okelah. rasa dah panjang dah aku taip ni. jam pun menunjukkan pukul 2 pagi. bersambung di lain hari pula. peace yoo~

4 input now:

Shakina Chu said...

Salam.

tak berapa faham sgt dgn mksd ko zon 'being significant' fiz. nanti ko explain lebih ya.

alin said...

eh..nama aku!!! haha...:P

puterajejawi said...

abah dok tunggu nak baca part 2...

Si Hafiz said...

insyaallah lepas ni akan menyusul part 2 pula. hehe