January 22, 2011

code delivery..


pada asalnya, frame/box kat tepi kanan blog aku ni adalah ruang untuk shoutbox. kira-kira sejam aku menerobos google dan mencampur adukkan code kawasan dari Jakim.. dan ini adalah full code html untuk sharing wat suma.

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
<!-- Begin Box -->
<iframe title="" src="http://www.e-solat.gov.my/solat.php?kod=PHG02&lang=BM&url=http:/www.islam.gov.my" width="195" height="270" frameborder="0" >
</iframe>
<!-- End Box -->
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

masukkan kod html di atas dan klik save. siap! kod kawasan tu pandai-pandai la cari dan tukar sendiri. kan dah besar, takkan nak kena suap lagi. kehkeh
satu tutorial buat yang berminat : kalau nak tau html sesebuah blogspot ke laman web ke gunalah google chrome firefox etc, dan klik kanan mouse pada mana-mana bahagian pastu klik View page source.
pastu new tab akan keluar dan macam-macam kod ada sampai boleh buat mata juling bulat macam Heliza. ngaha. yang penting boleh copy code dan ubah sikit-sikit. easy maa, cuma kena explore sikit. jangan explore lebih-lebih sudeyh. nanti benda lain tak terbuat pulak. bak kata pepatah Professor Abd Jalil semalam : Once you have click on your mouse, you must have a good and clear intention..
 
sekian untuk sabtu pagi yang lovely.
 
(^_^)

2 input now:

as eleyana said...

hahahaha.. klakor tgk apa jadik.. dh try kot.. btw thanx.. jadik hafiz.. cuma, aku dh xleh letak shoutmix aku kt situ.. wawawa.. dia hnya boleh slh 1.. either shoutmix aku or jaga solat nieh.. diorg berebut tmpt yg sama.. klu letak gak, jaga solat nieh dh xhidden, tp floating tgh2 blog dkt2 ngn shoutmix tuh.. haha..

Si Hafiz said...

huhu. tak tau pulak x bleh letak dua floating box. aku pun dah try letak 2 floating kiri kanan, stil x jadik jugak. kui3